Bina çatı masraflarını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, binanın ortak alanı olarak tanımlanmaktadır. Bu kanuna göre, tüm kat maliklerinin çatı yalıtımını ortak kullanma hakkı vardır ve çatı onarım ve yenileme masrafları, tüm bina sakinleri tarafından, mülkiyet paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Binanın çatısı ortak alan mıdır?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı ortak alanlardan biridir. İki aileli evlerde çatı katı mülk sahibine ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik apartman sakinlerinin ortak kararını gerektirir.
Çatı hasarını kim karşılar?
Kira hukuku: Her daire sahibi, çatı katında yaşayan kiracının kırık çatı kiremitleri ve çatıdan sızan su nedeniyle oluşan onarım masraflarından sorumludur. Çatı, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinin c fıkrasında ortak yer olarak kabul edilmiştir.
Akan çatıdan kim sorumludur?
Çatı onarımının maliyeti ev sahibinin kira geliri ile karşılandığı için ödeme yükümlülüğü kiracıya, ödeme yükümlülüğü ev sahibine aittir. Gayrimenkul Mülkiyet Kanunu ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre bu bağlamda mali sorumluluk kiracının kirası ile sınırlıdır.
Binanın çatısı akıyor ne yapmalıyım?
MAHKEMEYE BAŞVURU Çatı onarımı veya kaplama talebi yapılmasına rağmen genel kurul hiç toplanmazsa, zarar gören taraf çatıda akma olup olmadığını, onarım ihtiyacının acil olup olmadığını ve/veya kaplama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığını ispat etmek için mahkemeye başvurmalıdır.
Apartman çatı izolasyonu kime aittir?
Çatı katı ortak alanlardan biri olduğundan, tüm daire sahiplerinin sorumluluğundadır. Bir mülkte, bir dairede veya bir binada yaşamanız bu durumu değiştirmez. Zemin kat olsa bile, çatıyı değiştirirken ortaya çıkan maliyetlere eşit şekilde katkıda bulunmalıdır.
Dublex binalarda çatı masrafı kime aittir?
Dubleks çatının maliyetini kim karşılar? Dubleks dairelere, işgalden sonra çatı eklenebilir. Bu durumda, çatıyı dubleks dairenin veya üst katların sahipleri kullanır. Ancak, anahtar o dubleksin veya üst katın sahiplerine aitse veya kullanım sadece bu kişilere izin veriliyorsa, maliyet bu kişiler tarafından karşılanır.
Bir binada ortak alanlar nerelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesine göre apartmanlarda ortak alanlar şunlardır: – Temeller ve ana duvarlar – Taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler – Taşıyıcı sistemin parçası olan kolonlar ve kesme duvarlar ve diğer elemanlar. Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar. – Tavanlar ve döşemeler. – Umumi giriş kapıları. Daha fazla makale…
Su sızıntısından kim sorumludur?
Bina içi tesisattan kaynaklanan sızıntı: Sızıntı bina içi tesisattan kaynaklanıyorsa (örneğin boru patlaması, musluk sızıntısı) sorumluluk daire sahibine aittir. Ortak tesisattan kaynaklanan sızıntı: Sızıntı binanın ortak tesisatından kaynaklanıyorsa (örneğin ana su borusunun patlaması) sorumluluk daire sahipleri kuruluna aittir.
DASK çatıyı karşılar mı?
Sigorta, deprem nedeniyle binanın temellerinde, ana duvarlarında, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlarında, bahçe duvarlarında, istinat duvarlarında, tavan ve tabanlarda, merdivenlerde, asansörlerde, sahanlıklarda, koridorlarda, çatılarda, bacalarda ve benzeri yardımcı kısımlarda meydana gelen hasarları temin eder.
Apartman çatısına eşya konur mu?
MODERN YÖNETİM PROFESYONEL APARTMAN YÖNETİMİ 8 – Kemirgenlerin yiyebileceği yiyecekleri ve kullanılmayan eşyaları depo, barınak, çatı katı ve garajlara gelişigüzel koymak yasaktır. (Kiracıların ev sahibinin izni olmadan barınak ve depo gibi alanlara eşya koymaları kesinlikle yasaktır.)
Apartman giderleri kime aittir?
KMK’ya göre, tüm masraflardan sorumlu asıl kişi daire sahibidir. Mevzuatta, niteliği ne olursa olsun tüm masrafların daire sahipleri tarafından karşılandığı kabul edilmekte olup, kiracıların ortak masraflar ve avans ödemelerinden doğrudan sorumlu olduklarına dair bir ifade bulunmamaktadır.
Apartmanda çatı tamirini kim öder?
APARTMAN ÇATILARI KANUN VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı, binaların ortak alanı olarak sınıflandırılır. Buna göre çatı katını kullanma hakkı tüm apartman sahiplerine aittir. Çatı onarım ve tadilat masrafları, tüm apartman sahipleri tarafından mülkteki paylarına orantılı olarak eşit olarak karşılanır.
Bina çatısı ortak alan mı?
Okuyucularımdan gelen benzer birçok soruyu Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) açık hükümleri çerçevesinde cevaplamak istiyorum. KMK’nın “Ortak alanlar” başlıklı 4/C maddesine göre, “çatılar, bacalar, genel çatı terasları, oluklar, yangın koruma merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasındadır.
Çatıdan su akıyor ne yapmalıyım?
Öncelikle su giderlerini ve süzgeçleri aramalısınız. Su kaçağının nedenini bulamaz ve müdahale edemezseniz; tüm taş, seramik veya beton kaplamalar kırılmalı, eğim betonuna ulaşılmalı ve su testinden geçtikten sonra yeniden yalıtılmalı ve yeniden kaplanmalıdır. Bu zor ve yorucu bir kır-yok et yöntemidir.
Dublex binalarda çatı masrafı kime aittir?
Dubleks çatının maliyetini kim karşılar? Dubleks dairelere, işgalden sonra çatı eklenebilir. Bu durumda, çatıyı dubleks dairenin veya üst katların sahipleri kullanır. Ancak, anahtar o dubleksin veya üst katın sahiplerine aitse veya kullanım sadece bu kişilere izin veriliyorsa, maliyet bu kişiler tarafından karşılanır.
Apartman çatı giderlerine dükkanlar katılır mı?
Apartmanlarda Çatı Onarımı Yönetmeliği Mağazalara da Dahil mi? Mağazalar da bu masraflara gayrimenkuldeki payları oranında katkıda bulunmakla yükümlüdür.
Bina çatı garantisi ne kadar?
Çatılar evimizin en üst seviyesindeki yapılardır ve binaları çeşitli dış etkenlerden koruma işlevi görürler. Çatıların sağlam bir şekilde düzenlenmesi evinizde uzun yıllar huzur içinde yaşamanızı sağlar.
Apartman tadilatını kim öder?
Ayrıca, yapı idaresince binada yapılmasına karar verilen tadilatla ilgili mantolama, izolasyon gibi işlemlerin masrafları da kat maliki tarafından karşılanmak zorundadır.