1 kişi ile cemaat olur mu?
Görüldüğü gibi Hz. Peygamber (s.a.v.)’den gelen hadisler, cuma namazının imam dahil en az dört kişiyle kılınabileceğini göstermektedir. Bu, cuma namazını kılmak için gereken kişi sayısının alt sınırını belirlemektedir.
Cemaatin arkasında tek başına namaz kılınır mı?
Camide imam ile cemaat arasında uzak mesafe olması, imamın imama uymasına engel değildir; ancak bir kimsenin, saflar dışında, bir mazeret olmadıkça, tek başına imama uyması mekruhtur.
Tek başınayken kâmet getirilir mi?
Cemaate yetişemeyen bir kimse, camide tek başına namaz kılarken ikametgah kılması gerekir mi? Beş vakit namazın cemaatle kılındığı camilere, o vaktin farz namazını kılmak için giren kimseler, cemaatle veya tek başına namaz kılmak isterlerse ezan veya ikametgah okumalarına gerek yoktur.
Cemaate gitmemek günah mı?
“Cemaatle namazı terk etmeye gelince, bu çirkin bir davranıştır ve caiz değildir. Cemaatle namazı terk etmek münafıkların özelliklerinden biridir. Müslümanın farz namazını camide cemaatle kılması gerekir.”
Tek başına cemaat olur mu?
Bazen eşim işe gidiyor ve ben tek başıma kalıyorum, ezan okuyorum, namaza duruyorum ve namazımı kılıyorum. Acaba tek başıma kıldığım namaz cemaat namazı sayılır mı? Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Evet, mümin ayrı bir cemaat sayılır.” 25 Haziran 2020
En az kaç kişi ile cemaat olunur?
Şafii ve Hanbelilere göre en az kırk (Şafi’i, Umm, I/328; Nevevî, el-Mecmû’, IV/353; Şirbinî, Muğni’l-Muhtâc, I/545; İbn Kudâme, el-Mughni) , III/204); Malikilere göre on iki kişi olmalıdır (Huraşî, Şerhu Muhtasari Halîl, II/76-77). Şafii ve Hanbelilerin görüşleri, Hz.
Cemaatle namazın camilerde kılınması şart mıdır?
Cevap Metni. Hamd Allah’a mahsustur. İslam alimlerinin iki görüşünden daha doğru olanına göre, gücü yeten erkeklerin farz namazlarını cami veya mescitte cemaatle kılmaları farzdır.
Kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılabilir mi?
Bir kadının, yalnızca bir yerde toplandıkları zaman kadınlara namaz kıldırması tavsiye edilir. Ancak imam ilk sıranın ortasında durur (önlerinde değil). Buna göre, bir kadının kadınlara imamlık yapmasına izin verilir ve imamlığı geçerlidir.
Karı koca yan yana namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Evde namaz kılarken kâmet getirmek şart mı?
Anasayfa / NAMAZ / Ezan, İkamet ve Tesbihat / İmam ikamet getirebilir mi? İmam ikamet getirebilir mi? İkamet, farz namazların sünnetlerinden biri olduğundan (Buhari, Ezan, 2 [605]; Müslim, Salat, 5 [378]), terk edilmesi mekruhtur.
Hem imam hem müezzin olunur mu?
Peki imam aynı zamanda müezzinlik de yapabilir mi? CEVAP: Evet yapabilir. İmamın aynı zamanda müezzinlik de yapması iyidir. Peygamberimiz (s.a.v.) yolculukta bizzat ezan okumuş, öğle namazını kıldırmış ve öğle namazını imam olarak kıldırmıştır.
Kâmet unutulursa ne olur?
Bir kimse ezan veya ikamet kelimelerinden bir şeyi unutursa ve aradan zaman geçmemişse, unuttuğu kelimeyi söyledikten sonra kalanını tamamlar. Uzun zaman geçmişse, ezanı veya ikameti baştan okur.
1 kadın 1 erkek cemaat olur mu?
Hanefi mezhebine göre, buluğ çağına ermiş veya ermek üzere olan bir kadın veya kız, cemaatle namaz kılan bir erkeğin önünde veya yanında namaz kılarsa, aralarında örtü veya benzeri bir engel yoksa veya boy farkı bir erkeğin boy farkı kadar olursa, arkalarındaki veya yanlarındaki erkeğin namazı geçerli olmaz (İbn Abidin, …)
Ama kişi imam olabilir mi?
Zira bir kimsenin bir veya iki kolunun yokluğu, namazın rükünlerinden herhangi birini kılmasına mani değildir. Böyle bir kimsenin imamlık yapması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/144).
Cemaatin imamı görmesi şart mı?
İmam’ı veya imamı görenlerin imamı görmeleri şart değildir. Ses bağlantısı kesilirse imamın hareketlerine uyamayanların namazları bozulur. Çünkü imamın hareketlerine uyulmuş olmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/550-551, 586-587).
Kadınlar kendi aralarında cemaatle namaz kılabilir mi?
Bir kadının, yalnızca bir yerde toplandıkları zaman kadınlara namaz kıldırması tavsiye edilir. Ancak imam ilk sıranın ortasında durur (önlerinde değil). Buna göre, bir kadının kadınlara imamlık yapmasına izin verilir ve imamlığı geçerlidir.